Digitalt kurs for førstegangsledere

På randen av ledelse

Et digitalt introduksjonskurs som gir deg den bevisstheten og kunnskapen du behøver som nåværende eller kommende førstegangsleder

Om kurset

Førstegangsledere i Norge rapporterer om at de var uforberedt på det som ventet dem i deres første lederstilling.

De rapporterer om manglende opplæring, veiledning og støtte i denne krevende overgangsprosessen.

Å være ny som leder for første gang er således en utfordrende, vanskelig, strevsom og ikke minst ensom prosess. Samtidig er dette en prosess som er spekket med muligheter, læring og mestringsfølelse. Hvorvidt du lykkes i denne overgangsprosessen vil være en balansegang mellom hvor godt forberedt en er, hvor mye støtte en får fra sin arbeidsgiver og hvordan en håndterer de ofte svært ulike kontekstuelle læringsutfordringene som en vil kunne møte

Dersom du ønsker å bli bevisstgjort på og få økt kunnskap om de mest sentrale faser og prosesser nye førstegangsledere går igjennom og hvilke læringsutfordringer som finnes der, så bør du ta dette digitale introduksjonskurset.

Det nyutviklede online-kurset bygger på flere tiårs personlig erfaring med lederutdanning, ledertrening, lederopplæring og lederutvikling. Samt innholdet i 2 fagbøker og et praktisk arbeids- og refleksjonshefte:

 • «På randen av ledelse. En veiviser i førstegangsledelse» (Gyldendal) 
 • «Lederskifter. Om lederutvelgelse, innfasing av nye ledere og lederes første 90 dager i ny jobb» (Gyldendal) 
 • «Hva er ledelse i praksis – fra begrep til grep» ( fra håndbokserien: En leders basiskompetanse). 

Deltakerne vil lære om identitets- og lederskiftet alle førstegangsledere går igjennom, og ikke minst hvordan de skal håndtere disse både mentalt og praktisk. 

Kursveileder

Frode Dale har 25 års erfaring som ledelsesrådgiver med spesialisering innen førstegangsledelse og lederskifter. Han har bakgrunn fra Forsvaret (Krigsskole) og en Mastergrad i ledelse ifra BI. Han har spesialutdannelse som veileder fra Sjefspsykologen i Forsvaret. Han har siden 1998 vært daglig leder i nettverksfirmaet De Gode Hjelperne AS . Han er medforfatter av boken «På randen av ledelse – en veiviser i førstegangsledelse» (solgt over 20 000 eksemplarer) og er forfatter av boken «Lederskifter – om lederutvelgelse, innfasing av nye ledere og lederes første 90 dager i ny jobb». Han er også forfatter for
håndbokserien «En leders basiskompetanse». Som består av 12 arbeids- og refleksjonsbøker knyttet til 12 utvalgte lederkompetanseområder.

Han har skrevet to masteroppgaver, samt en rekke
artikler og rapporter om ny som leder, førstegangsledelse, lederskifter og innfasing av nye ledere. Som konsulent har han så langt faset inn og støttet mer enn 50 mellom- og toppledere i deres ulike lederskifter, samt trent mange hundre ledere i å håndtere særlig oppstartsfasen i et lederskifte. Han var fagansvarlig for Handelshøyskolen BI sitt kurs for førstegangsledere i perioden 2007-2011 og har også undervist der på forskjellige kurs og programmer.

Hvem er kurset for?

Dette kurset er for deg som… 

 • ønsker å bli mer bevisst på utfordringene som ligger og venter på nye førstegangsledere
 • ønsker effektive verktøy for å håndtere oppstarten som ny leder i ny organisasjon
 • har opplevd å være ny som førstegangsleder og har savnet opplæring og støtte
 • ønsker å styrke nye lederes tilpasningsdyktighet og smidighet i oppstarten som ny leder
 • ønsker å forbedre sin egen effektivitet og rolleutøvelse som førstegangsleder
 • ønsker å ta det første skrittet mot å det å bli leder

Kursoversikt

Kurset er basert på flere tiårs personlig erfaring med lederutdanning, ledertrening, lederopplæring og lederutvikling. Samt innholdet i 2 fagbøker og et praktisk arbeids- og refleksjonshefte.

Innholdet er delt opp i 9 moduler Disse består av læringsutfordringer med tilhørende læringsknagger. Totalt er det 33 læringsknagger. Hver læringsknagg har flere læringspunkter og læringsoppgaver, og dekker to aktivitetstyper: (1) Lesning og studie, og (2) øvinger og praksisoppgaver.

De 9 modulene tas i utgangspunktet på egenhånd og er slik sett for et personlig selvstudium å regne.

Oppgavene og øvelsene er blitt tilpasset for anvendelse i deltakerorganisasjonen for å tilrettelegge for læring i en lokal sammenheng, ytterligere kursbeskrivelse kan lastes ned her

I denne videoen kan du også se nærmere på de 33 læringsknaggene.

Kurset tilbys som to pakker:

 «Basis»:
Her får deltakerne tilsendt bøkene/heftet og tilgang til alle modulene/videoene. Kurset er et «selvstudium» som kan tas når en vil over en periode på 6 måneder. Introduksjonspris: 8 950,- (eks mva)

 «Motivert»:
I tillegg til BASIS-pakken vil hver deltaker få en individuell oppfølging. En vil der få følgende:

 • En DNV-godkjent personlighetstest med tilbakeføring og rapport.
 • En 360-tilbakemeldingsøvelse med gjennomgang av egen refleksjonsrapport.
 • Videre jobbing med egen Selvforståelse inkludert hefte 2 i håndbokserien: «En leders selvforståelse – om å bruke seg selv mer bevisst i møte med andre».
 • Jobbing med egen Lederplattform med personlig tilbakemelding på innholdet.
 • Gjennomgang av Lederskapsutviklingsplanen.

Det er satt av inntil 10 timer på denne individuelle oppfølgingen. Introduksjonspris: 18 950,- (eks mva). Maks 25 plasser i 2021

Kursdeltakere vil også få rabatt på fremtidige tilbud som deltakelse i nettverksgrupper for førstegangsledere, basecamp-programmet, lederbasiskompetansekurs og den årlige «På Randen av Ledelse»-konferansen. 

Påmelding

Fyll ut skjema for å melde deg på kurset

Fyll ut skjemaet, eller ta kontakt med oss på: 

Tilskudd til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring

For å hjelpe bedrifter i en krevende situasjon som følge av koronautbruddet utlyser fylkeskommunen en ekstraordinær tilskuddsordning med formålet å styrke kompetanseutvikling i arbeidslivet. Den økonomiske rammen er 24 millioner kroner. 

Dersom det er relevant, anbefales det å søke om støtte for å få kurset dekket av kommunen: 

https://viken.no/tjenester/naringsutvikling/sok-stotte-til-naringsutvikling/tilskudd-til-kompetanseheving-og-bedriftsintern-opplaring-forste-utlysning.22237.aspx

https://www.oslo.kommune.no/tilskudd-legater-og-stipend/tilskudd-til-bedriftsintern-opplaring/

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com

  Cart